Žaludeční kyselina – co na překyselený žaludek

Žaludeční kyselina je jedna z nejdůležitějších složek organismu při procesu trávení. Od její kvality závisí zpracování přijímané potravy a zásoba organismu živinami z přijaté stravy. Přestože má kyselina žaludku v tomto ohledu pro organismus nezastupitelnou roli, často se v souvislosti s ní skloňuje nepříjemný zdravotní problém – a to překyselení žaludku.

Překyselený žaludek příznaky

Nejčastějšími příznaky tzv. zvýšené kyseliny v žaludku jsou:

  • kyselá / hořká pachuť v ústech
  • pálení na hrudi
  • bolest za hrudní kostí
  • nevolnost, nadýmání, říhání, plynatost a škytavka

Také se může vyskytnout zvýšená kazivost zubů a citlivost zubních krčků.

Proč způsobuje zvýšená žaludeční kyselina pálení

Pokud mluvíme o zvýšené žaludeční kyselině nebo překyselení žaludku, většinou tím míníme problém s vystoupením trávicích šťáv ze žaludku vzhůru – do jícnu, kde způsobují pálení a další nepříjemné pocity.

K tomuto jevu dochází následovně:

Zatímco žaludeční stěny jsou pokryty ochrannou vrstvou – sliznicí s hlenovitým povrchem tzv. mucinem, který je odolný proti působení žaludečních šťáv, jícen takovou ochrannou vrstvou nedisponuje, a proto dochází k výše zmíněným potížím právě při výstupu žaludečních kyselin do jícnu. Tento stav se zvykne označovat i pojmem pálení žáhy.

Příčiny vzniku problémů s kyselinou v žaludku

Lidé při problémech s pálením žáhy často hledají odpovědi na otázky co neutralizuje žaludeční kyselinu, nebo jak snížit kyselinu v žaludku. Zdroj problému se však nachází někde jinde. Problém spočívá v tom, že žaludeční kyselina vůbec má možnost vyjít z jejího přirozeného prostředí do jiných částí trávicího traktu, kde způsobuje pálení.

A nejčastěji k tomu dochází při dvou jevech:

  1. poškození / nesprávné fungování jícnového svěrače (refluxní choroba)
  2. přejedení se – obsah přeplněného žaludku “vytlačuje” žaludeční kyseliny do jícnu

Žaludeční kyselina léčba (léky na kyselinu)

Po diagnostice u lékaře obvykle dochází k předepsání léků proti tvorbě žaludečních šťáv tzv. inhibitorů protonové pumpy nebo antacid. Na první pohled to může vypadat jako ideální řešení, avšak netřeba opomíjet, že problémem nejsou samotné trávicí šťávy, ale to, že vystupují do nesprávných částí trávicího traktu. Jejich omezením se sice dočasně zbavíme problémů s pálením žáhy, ale můžeme si způsobit mnohem horší potíže. Omezíme tím totiž i zároveň funkci trávení (nebude nám dostatečně trávit). Potrava může dokonce začít v žaludku hnít a způsobovat další problémy spojené s nedostatečným přísunem živin do organismu.

Žaludeční kyselina první pomoc

Přinášíme vám i několik praktických tipů, jak se zbavit potíží s žaludeční kyselinou svépomocí:

  • • zdravá výživa – upřednostnění rostlinné stravy; omezení živočišné stravy a cukrů, bílé mouky, mléka, kávy, alkoholu a sycených slazených nápojů
  • • jíst raději více krát denně, ale menší porce
  • • jíst v klidu pomalu a důkladně žvýkat
  • • dbát na dostatečný přísun tekutin (min. 2 litry vody denně) – podporuje to tvorbu žaludeční kyseliny
  • • podpora trávicích enzymů – pomoci mohou probiotika, jablečný ocet

Naše doporučení:

My doporučujeme tzv. mastichovú kúru pro trávicí trakt s obsahem probiotik.

Užívat po dobu jednoho měsíce, dokud nedojde k nápravě.

Získat ji můžete v certifikovaném internetovém obchodě – mastichashop.cz