Jak zamezit šíření bakterie helicobacter pylori

Child playing outdoor showing dirty muddy hands.

1. Dodržování hygieny

Existujú dva hlavní způsoby šíření helikobaktera. Jedním je přenos prostřednictvím úst / slin od nakažené osoby, druhým je zanesení si nákazy do organismu ze stolice. Co mají oba způsoby společné je to, že jsou spojeny s nedostatečnou dávkou hygieny. Dodržování hygienických zásad – nepoužívání příborů, sklenic po druhých osobách a poctivé mytí si rukou po potřebě je zásadním krokem k zamezení šíření infekce helicobacter pylori.
Orální formou se helikobakter může šířit i líbáním. Pro minimalizaci rizika nákazy tímto způsobem je vhodnou alternativou užívání produktů z mastichy určených na působení v ústní dutině – jde především o zubní pastu z mastichy, mastichový žvýkačky a mastichový krystaly. Díky antibakteriálním účinkům mastichy lze vyhubit helikobakter již v ústní dutině, tedy dříve než se dostane do prostředí žaludku. Tento způsob je také vhodný pro osoby, které již helicobacterem postiženy jsou, aby ho nešířili dál ve svém okolí.

helicobakter-pylori-strava-300x1152. Vhodné stravovací návyky

Jelikož primárním působištěm bakterie helicobacter pylori je žaludek, měli bychom si dát pozor, abychom mu nevytvářeli ve svém žaludku vhodné prostředí pro množení. To se dá ovlivnit především potravou, kterou do svého žaludku přijímáme. K preferovaným potravinám během postižení helicobacterem pylori se doporučují zejména tyto:
– bílé maso
– brokolice
– ryby
– za studena lisovaný rostlinný olej
– ovesné a pšeničné vločky
– tmavý chléb
– minerálky s vyšším obsahem sodíku
– potraviny s vyšším obsahem vlákniny a vitamínu C.
Více informací o stravě při helikobakter pylori si přečtete v článku – Helikobakter strava.

masticha active3. Přírodní prostředky proti helikobakter pylori

Při infekci bakterií helicobacter pylori je velmi důležitá tvorba žaludečních šťáv. Její podporu lze zajistit například bio nefiltrovaným jablečným octem (nejlépe s mírnou sedlinou na dně lahve). Užívání tohoto přírodního přípravku je vhodné před každým jídlem v poměru 1 lžíce jablečného octa na sklenici vody. Je třeba si však dát pozor, protože při pokročilé fázi infekce může být tato forma zamezení šíření helikobaktera spíše na škodu než k užitku – zvláště v případě, kdy helikobakter už způsobil v organismu vážnější problémy jako například zánět žaludku nebo žaludeční vředy. K dalším alternativám pro zamezení šíření helikobaktera lze zařadit například chioskou mastichu, jejíž působení je přesně určeno proti bakterii helicobacter pylori. Kromě zastavení množení této bakterie v žaludku způsobuje její redukci, díky čemuž si vysloužila přezdívku zabiják helikobaktera.
Více o chioské mastiche se dozvíte v článku: “Chioská masticha – zabiják helikobaktera” na stránce mastichaterapie.cz

Masticha Active

2 thoughts on “Jak zamezit šíření bakterie helicobacter pylori

Komentáře nejsou povoleny.